League of Legends’ta Ormancı nasıl oynanır?

Posted on Updated on

JDmWDJ

League of Legends’ta etkili bir biçimde Ormancı olarak oynamak kolay değildir. Bu rehberde bir Ormancı olarak oyunu taşıman için en kapsamlı bilgiler yer alır. Bu bilgilerden yararlanarak oyununu hiç olmadığı kadar geliştirebilirsin.

League of Legends’ta oyuncular bu role gereğinden fazla anlam yüklerler. Bu rolün üzerinde ciddi bir baskı vardır. En basit şekilde bahsetmem gerekirse bu rol ormanda canavar öldürmek ve koridorlara baskın düzenlemekle özetlenebilir. Bu en basit tanımdır ama Ormancı rolündeki oyuncular verimlilik açısından oyundaki diğer rollerden çok daha farklıdırlar.

Adım adım etkili Ormancı rehberi

Bir oyuncunun ormanda olması demek oyunu kontrol edebilecek güce sahip olması demektir. Koridorlara uygulayacağı baskılarla oyunun gidişatını değiştirebilme potansiyeline sahiptir. En önemlisi harita kontrolünü kazanma konusunda Ormancırolünden daha etkili bir rol bulabilmek mümkün değildir. Sürekli koridorda kalmak durumunda olan oyuncular harita kontrolünde sınırlı etkiye sahiptirler.

En etkili orman rotası hangisidir?

Ormancı rolündeki oyuncular için sıradan bir orman rotası olmadığını bilmelisin. Genelde oyuncular kullandıkları şampiyonun özelliklerine uygun şekilde bir rota seçmek durumundadır. Ormancı şampiyonuna ait rota kampları temizleme, koridorlara baskın yapma ve haritada gezinme gibi çeşitli hedefleri içermek durumundadır.

En etkili orman rotasını keşfetmek demek Ormancı şampiyonların hızlı bir biçimde koridorlara baskın düzenlemesine yardımcı olur. Bu rotayı verimsiz bir biçimde seçmiş olursan kampları yavaş bir biçimde temizlemiş olursun ve koridorlara çok daha az baskın düzenleyebilirsin.

Baskın demişken, bir koridorda totem kullanılmış olması o koridoru baskınlara karşı tamamen korumayacaktır. Bunun bilincinde olursan ve oyunun gidişatını riske atmamak için baskın düzenlemek zorunda olduğun bir koridor varsa yaratıcı davranıp baskın düzenleyebilmek için en uygun yolu bulmalısın.

Erken evrede etkin Ormancı ne demek?

Ormancı rolündeki bir şampiyonun erken evrede etkin olması demek baskın odaklı bir şampiyon olması demektir. Bu şampiyon bir güçlendirme alır, bir kamp temizler ve ardından ikinci güçlendirmeyi alıp en yakın koridora baskın düzenler. Burada önemli olan baskın düzenlenmek istediğin koridora yakın olan güçlendirmeyi en son almaktır.

Kamplardan söz etmişken bir detayın es geçilmemesini öneririm. Orman kamplarını temizleyip baskın düzenlemek gerçekten önemli olsa bile kendi orman alanında yer alan kampları korumak da önemlidir. Kamplardan yeteri miktarda tecrübe puanı ve altın alamazsan takımına yardımcı olma konusunda sıkıntı yaşayabilirsin.

Obur Ormancı ne demek?

Ormancı şampiyonun obur olması demek önceliği baskına değil orman kamplarını temizlemeye veren şampiyon demektir. Kamplarını temizlerken tek yapman gereken kamplar arası mesafeyi minimuma indirmektir. Bunun için en ideal rotayı seçerken her zaman yakınlık aklında olması gereken bir etkendir.

Oyunun erken evresinde sürekli kendini beslemen gerekse bile fırsat ayağına geldiğinde bu fırsatı tepmeyi düşünmemelisin. Rakibinin baskın düzenlemeye gittiğinden eminsen o koridora ilerlemeli ve baskını engellemeye çalışmalısın. Rakibin bir koridorda hatalı baskın yaptıysa hemen karşı ormana geçip onun kamplarını çalmalısın.

Oyun genelinde fark yaratacak hamleler yapmak istiyorsan her zaman orman kamplarını temizlemeye odaklanman gerekir. Bunu yaparak ormanın derinliklerinde yatan tecrübe puanını elde etmeyi başarabilir ve kullandığın şampiyonu olabildiğince güçlü hale getirebilirsin. Kendin için en etkili orman yolunu bulmak istiyorsan bol bol pratik yapmalı ve oyun stiline en uygun olanı seçmeye çalışmalısın.

Karşıdaki oyuncuyu takip etmem önemli midir?

Bunu yapmazsan oyunun kontrolünü yitirmiş olursun. Sorunun cevabı bu kadar nettir. Ormancı rolünde tecrübesiz olan oyuncunun en büyük sıkıntısı rakip takımın aynı roldeki oyuncusunu takip etmeyi bilmemesidir. Sonuç bol bol baskın, bol bol kamp çalmalar ve oyundan düşmedir.

Buna engel olmak için orman kamplarının hepsi hakkında bilgi sahibi olmalısın. Rakibin seçtiği şampiyonun nitelikleri hakkında bilgin olmalıdır. Haritadaki görüş avantajını kaptırmamak için varını yoğunu ortaya koyman gerekir.

Orman kampları hakkında neler bilmeliyim?

Bir şampiyonun başlangıç kampını bilmek onun takip edeceği rotayı tahmin edebilmek için son derece önemlidir. Bu her ne kadar oyuncudan oyuncuya değişecek bir durum olsa bile genelde değişmeyen bazı başlangıç kampları vardır. Bir Ormancı olarak hızlı bir biçimde lig atlamak istiyorsan bu kamplar hakkında en temel bilgilere sahip olmalısın.

  • Saldırı hızı tabanlı olan şampiyonlar genellikle “kırmızı güçlendirmeye” sahip kampı temizleyerek başlarlar. Shyvana ve Lee Sin gibi şampiyonlar bu gruptadır.
  • Mana kullanımı konusunda sıkıntılı olan ve yeteneklerini kullanarak işlerini halleden şampiyonlar genellikle “mavi güçlendirmeye” sahip kampı temizleyerek başlarlar. Olaf ve Kha’Zix gibi şampiyonlar bu gruptadır.
  • Alan hasarı konusunda etkili olan şampiyonlar “Keskingagalar Kampını”temizleyerek başlamayı tercih ederler. Kayn ve Zac gibi şampiyonlar bu gruptadır.

Oyunun altın kurallarından birisi alan etkili bir alan hasarına sahip olmayan şampiyonların “Keskingagalar Kampını” temizleyerek oyuna başlama konusunda vasıfsız olmalarıdır. Bu kamp onlar için çok zor olduğundan söz konusu kampa en başından uğramak akıllarına bile gelmez.

Karşıdaki şampiyonun oyun niteliklerini belirledikten sonra onlara uygun şekilde bir oyun stratejisi geliştirebilirsin. Örnek vermek gerekirse, Lee Sin alan oyuncu baskın odaklı bir oyun oynarken, Nunu alan bir oyuncu karşı ormana girip ortalığı karıştırmaya çalışır. Bu tip bilgileri aklında bulundurursan orman bölgesinde çok daha rahat hareket edebilirsin.

Ormancı için harita kontrolü neden önemli?

Adı üstünde harita kontrolü. Rakibi takip edebilmek için buna ihtiyacın olacak. Haritadaki önemli noktaları gözetim altında tutabilmenin tek yolu harita kontrolü gerçekleştirmektir. Rakip oyuncuların nereye gittiğini bilmek sana çok şey kazandırır. Özellikle rakibin Ormancı oyuncusunu takip ederek oyun planını buna göre geliştirmen gerek.

  • Bir şampiyon seviye 2 olmuşsa, kırmızı güçlendirmeye sahipse bir sonraki hedefi muhtemelen “Keskingagalar Kampı” olacaktır. Ardından “Kurt Kampı”daha sonra ise “Mavi Güçlendirme Kampı” gelecektir. Rakip şampiyonun bu rotası sayesinde kendine en uygun yolu çizebilirsin.
  • Bir şampiyonu ormanın alt bölgesinde görürsen üst koridora baskın yapabilir veya ormanın üst kısmına girip onun kamplarını çalabilirsin.

Bunlar sadece birer örnektir. Her ikisini de yerine getirebilmek için harita kontrolüne ihtiyacın vardır. Harita kontrolüne sahip olmadığın zaman bu gibi hamleler yapma şansını elde edemezsin. Ormancı olarak en çok ihtiyaç duyacağın kilit unsurlardan birisinin harita kontrolü olduğunu unutmamalısın.

Başarılı baskın nasıl yapılır?

Ormancı rolünde başarılı olmak istiyorsan en iyi yaptığın işlerden birisi baskın konusunda iyi olmak olmalıdır. Baskınlar oyunun kaderini değiştirirler. Bir baskında şampiyonu öldürememiş olman baskının başarısız olduğunu anlamına gelmez. Baskın yaparak ona büyü harcatmak veya ana bölgeye geri dönmesini sağlamak bile yeterli olabilir.

League of Legends‘ta baskınların değerini görmezden gelmemelisin. Rakip şampiyona büyü harcatmış olmak bir bakıma onun kaçış şansını yarı yarıya azaltmak demek olduğundan takım arkadaşın koridorda üstünlük kurmaya başlayabilecektir. Üstelik birkaç dakika sonra gelip aynı koridora baskın yapman durumunda bu sefer rakibi gafil avlayabilirsin.

Ormancılar neden kampları oyalama yoluna giderler?

Orman bölgesinde oyalama hamlesi orman kamplarında gerçekleştirilir. Bir şampiyon kampları harekete geçirip biraz geriye çekilerek birkaç saniyelik hasardan kendisini korur ve otomatik saldırısının sıfırlanmasını bekler. Bunu yapmak için pratik gereklidir. En önemlisi kampları oyalama konusundaki başarı Ormancı rolündeki oyuncuların farkını ortaya koyan bir etkendir.

Kampları oyalama işlemini başarılı bir biçimde yerine getirmek istiyorsan basit bir saldırı veya yetenek kullanımı gerçekleştirdikten sonra oradan uzaklaşmalısın. Bu uzaklaşma mesafesi çok fazla olmamalıdır. Aksi taktirde kamp sıfırlanabilir ve canavarların gücü dolabilir. Belirli bir mesafeye kadar açılıp yeteneğinin veya basit saldırının sıfırlanmasını bekleyip tekrar saldırıya geçmelisin.

Ormanda oyun stilim nasıl olmalıdır?

League of Legends‘ta Ormancı olmak standartların dışına çıkabilmeyi gerektirir. Bir başka ifadeyle dakika dakika, saniye saniye oyun stilini değiştirmen gerekir. Bunu yapmıyorsan zaten bir üst lige çıkmayı başaramayacak durumda olduğunu bilmelisin. Maç sırasında oyun stilini duruma en uygun hale getirmek için aşağıdaki sorulara cevap vermeyi deneyebilirsin.

  • Seçtiğin şampiyonun rolü baskın odaklı mı? Obur mu?
  • Yukarıdakilerden biri değilse seçtiğin şampiyonun rolü melez mi?
  • Rakibin seçtiği orman şampiyonu senin seçtiğinden daha güçlü mü?
  • Rakibin seçtiği orman şampiyonu rol olarak senden ne kadar farklı?
  • Rakibin seçtiği orman şampiyonu senin ormanına baskın düzenler mi?
  • Hangi koridorun sana daha fazla ihtiyacı var?
  • Hangi koridora baskın düzenlemek maçın gidişatını değiştirebilir?

Orman kısmında etkili bir biçimde oynamak istiyorsan maça göre önceliklerini belirlemen gereklidir. Maç içerisinde güçlü ve zayıf yanların neler ise bunlara uyum sağlayarak bir oyun planı geliştirmeyi düşünmelisin. Böylece takımına ihtiyaç duyulan avantajları kazandırmayı başarabilirsin.

Ormancı olmak istiyorsan oyun bilginin yüksek olması gerekir. Maç esnasında karşına çıkabilecek olan her türlü fırsatı değerlendirebilecek beceriye sahip olmalısın. Ormancı rolüyle hızlı bir biçimde lig atlamak istiyorsan bu rolde bol bol pratik yapmış olmalısın. Yeterli miktarda rehber okuyarak en ideal bilgileri edinmiş olman oldukça önemli olsa bile asıl önemli olan öğrendiklerinin tamamını oyuna yansıtabilmektir.

League of Legends’ta başarılı bir Ormancı olmak istiyorsan bu rehber sana yardımcı olacaktır. Etkili bir Ormancı olmak istiyorsan önce bu temel bilgileri en iyi şekilde ezberlemelisin. Etkili bir biçimde Ormancı oynamak isteyen oyunculara önerin varsa yorum yaparak bunları paylaşabilirsin.

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.