League of Legends’ta şampiyon havuzu nasıl oluşturulur?

Posted on

Screenshot_2

League of Legends’ta şampiyon havuzu oluşturmak liglerde üst sıralara çıkabilmek için önemlidir. Şampiyon havuzunu nasıl oluşturacağını bilmek istiyorsan veya mevcut şampiyon havuzunu geliştirmek istiyorsan bu rehberden faydalanabilirsin.League of Legends’ta şampiyon havuzu lig aşamalarında kaderini belirler. Sınırlı sayıda şampiyondan oluşan bir şampiyon havuzuna sahip biriysen lig atlama konusunda çok ciddi sıkıntı yaşarsın. Bu nedenle kendi rolüne uygun olan, sevdiğin türde şampiyonların yer aldığı seçeneklerden oluşan bir şampiyon havuzu oluşturmalısın.

Adım adım şampiyon havuzu oluşturma

League of Legends dışında RPG tarzı daha farklı oyunlar oynamış biriysen ekip, takım, parti veya tayfa gibi çeşitli yapılanmalarla karşılaşmış olabilirsin. Hikayeyi sürdüren ana karakteri sen kontrol edersin ve diğer karakterler sana eşlik ederler. Bu parti ile görevden göreve koşarsın ve hikayeni devam ettirirsin.

Şampiyon havuzu neden önemlidir?

League of Legends‘ta bu tarz bir parti sistemi yoktur çünkü takımda yer alan oyuncuların her birisi kendi seçimlerini yapma özgürlüğüne sahiptir. Oyununu oynarken lig aşamalarını bir bir atlamak istiyorsan söz konusu parti sistemini kendi şampiyon havuzun ile oluşturmalısın. En iyi oynadığın şampiyon ana karakterin ve diğer seçeneklerin ise sana bu macerada destek olacaklar karakterlerdir.

Herhangi bir şampiyon havuzu oluşturmadan lig aşamalarını atlamaya çalışırsan kısa sürede epey sıkıntı yaşarsın. Yaklaşık olarak 140 şampiyon içerisinden sana hitap edenleri seçerek savaş alanına giriş yapmalısın. Agresif oynayacaksan agresif şampiyonları, destekleyici bir oyun tarzı ortaya koyacaksan buna uygun seçimler yapmalısın.

Şampiyon havuzun hazır olmadığı zaman üst liglere çıkmayı başarman pek mümkün olmaz. Bu nedenle şampiyon havuzu önemlidir. Bir hedef için mücadele edeceksen ve oyunlarını eğlence olmaktan öteye taşımak istiyorsan dereceli oyunlara girme hakkını kazandığın noktadan itibaren bir şampiyon havuzu oluşturmalısın.

Adım 1: Ana ve yan rolleri belirleyin

Bir şampiyon havuzu oluşturmadan önce mutlaka ana rolünü belirlemen gerekir. Ana rolü belirledikten sonra en uygun yan rolleri belirlemen gerekir. Bir oyunda ana rolünü seçme şansına sahip olmazsan hiçbir sorun yaşamadan kullanabileceğin yan rollerin önemi epey büyük olacaktır.

Bir ana rol seçmekte zorlanıyorsan oynadığın şampiyonları gözden geçirebilirsin. Ahri, Lux, Veigar gibi şampiyonlarla oynamayı seviyorsan senin için ana rol orta koridor şampiyonudur. Tabi uygun seçimi yapmak için çok daha derinlemesine inceleme yapabilirsin.

Yan roller ana rol için yedek anlamına gelir. Orta koridorda oynama şansına sahip olmazsan bu durumda sana uygun olan daha farklı bir rolde oynaman gerekir. Bu seçimi yapma konusunda zorlanırsan oyunlara otomatik doldurma seçeneği ile girmen gerekir. Bu durumda lig puanı kazanma konusunda çok büyük sıkıntı yaşarsın.

Adım 2: Doğru seçimi bulun

Ana ve yan rolleri seçtikten sonra en rahat ve en doğru seçimi bulmalısın. Bu doğru seçim oynama konusunda rahat edeceğin şampiyon olacaktır. Hangi koridorda oynuyorsan ve bu oyunda hangi şampiyonu oynarken keyif alıyorsan senin için doğru seçim odur.

Bir dereceli oyunda bazen en doğru ve en rahat seçimi yapma fırsatına sahip olamazsın. Özellikle bu şampiyon sürekli yasaklanan şampiyonlardan birisi olursa ciddi anlamda sorun yaşarsın. Bu problemi aşmak için elbette yan roller gibi yan şampiyonlar belirlemelisin ama seçeceğin şampiyonun ana şampiyon ile aynı karakteristik özelliklere sahip olmasına özen göstermelisin.

Kör seçim ne demek biliyor musun?

Kör seçim her dereceli oyunda var olan bir şeydir. Oyunun en için en doğru ve en rahat seçimi yapmanın önemli olmasının gerekçesidir. Bir dereceli oyunda yasaklama süreci bittikten sonra seçilecek olan şampiyon kör seçim olur. Çünkü, karşıda nasıl bir rakip olduğunu ve hangi kompozisyona karşı oynayacağını tam olarak bilemezsin.

İşte bu belirsizlik durumundan ötürü en rahat seçimi yapmak önemlidir. Takım arkadaşların belirli şampiyonları seçmek istediklerini dile getirse bunların rakip takım tarafından alınma durumlarının olduğunu asla aklından çıkarmamalısın. Bu durumda garantiye gitmeli ve kendin için en rahat seçimi yapmaya çalışmalısın.

Oynayacağın şampiyona tam olarak hakim misin?

Kendin için en doğru ve en rahat seçimi yapman durumunda üzerinde yoğunlaşmış olduğun şampiyonu almayı başarabilirsin. Oynayacağın şampiyona tam olarak hakim olmak zorundasın çünkü maçlarda durum sürekli değişiklik gösterecektir. Asla tek bir şampiyon yapılandırmasına bağlı kalmamalısın.

Lig aşamalarında üst sıralara çıkmak istiyorsan şampiyonlar hakkında yeteri kadar bilgiye sahip olmalısın. Sürekli lig atlayabilen oyuncuların en önemli özelliğinin ne olduğunu biliyor musun? Bu oyuncular oyundaki tüm şampiyonlar hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmaya çalışırlar.

Adım 3: Karşı seçimleri bulmalısın

Senin için en doğru ve en rahat şampiyon karşı takımda bir oyuncu tarafından seçildiyse bu durumda stratejini değiştirmen gerekebilir. En sevdiğin ve en iyi oynadığın şampiyon yasaklandıysa bu durumda rakibin senin rolünde olan oyuncusuna karşı karşı seçim yapman gerekir.

Alternatif şampiyonlara gitmek böylesi durumlarda çok doğru değildir. Ahri‘nin en iyi oynadığın şampiyon olduğunu bir düşünelim. Bu şampiyon yasaklandığı zaman seçim yapman gereken şampiyonlar onunla aynı takım rolüne şampiyon olmasına özen göstermelisin. Yani minyon dalgası temizleme ve kitle kontrol etkisi uygulama konusunda iyi olan bir orta koridor şampiyonu seçmelisin.

Bu durumda şampiyon havuzunda benzer rolü uygulayabilecek bir şampiyonun daha olması gerekir. Ahri örneğinden yola çıkarak bu Lissandra, Swain veya Vladimir gibi şampiyonlar olabilecektir. Şampiyon havuzunu bu şekilde güçlendirmeyi denemelisin. Ancak rakip tüm bu şampiyonları etkisiz bırakabilecek bir seçim yapmışsa bu durumda karşı seçim stratejisine geçmelisin.

Rakibin aldığı şampiyona karşı etkili olabilecek bir şampiyon seçmeye çalışmalısın. Burada iki farklı kriter söz konusudur. İlk kriter koridor aşamasında üstünlük kurma, ikinci kriter ise role göre üstünlük kurma durumudur. Ahri örneğini düşünürsek, rakip Ahri seçmişse Zilean, Twisted Fate veya Malzahar alarak ona karşılık verebilirsin.

Adım 4: Şampiyon havuzunu güncel tutmalısın

League of Legends‘ta sürekli değişen bir oyundur. Şampiyon havuzunu oyunun güncel şartlarına uygun hale getirmen gerekir. Bir şampiyon oyunun mevcut metasına artık uygun değilse o şampiyonu seçmen sana hiçbir avantaj getirmeyeceği için ondan vazgeçmelisin.

Burada güzel bir püf noktası vardır. OP.GGChampion.gg gibi çeşitli istatistik sitelerinden faydalanarak şampiyonların “kazanma oranlarını” gözden geçirebilirsin. Şampiyon havuzunda yer alan şampiyonların kazanma oranlarının her zaman %50‘nin üzerinde olması gerekir. Bir şampiyonun kazanma oranı sezona göre %50‘nin altına düşmüşse o şampiyonu şampiyon havuzundan çıkarmalısın.

Şampiyon havuzunda değişiklik yaparken asla oynamayı bilmediğin şampiyonlara el atmayı düşünmemelisin. Bir şampiyonun kazanma oranı %60 civarında diye o şampiyonu alıp oyun kazanmaya çalışmamalısın. Ancak o şampiyonun tüm yönlerini öğrenebilecek kapasitede olduğuna inanıyorsan bunu yapmanda herhangi bir sakınca yoktur.

Adım 5: Şampiyon havuzu oluşturma örneği

Bu örneğin sana şampiyon havuzunu oluşturma konusunda neler yapman gerektiğini en iyi şekilde anlatacağını düşünüyorum. Maddeleri tek tek kendine uyarlayarak kendin için iyi bir şampiyon havuzu oluşturmayı başarabilirsin.

  • En sevdiğim şampiyon hangisi? Twisted Fate.
  • Twisted Fate’in uygun olduğu rol hangisi? Orta koridor.
  • Twisted Fate’in genel rol özellikleri neler? Kitle kontrol etkisi.
  • Twisted Fate ile aynı özelliklere sahip diğer şampiyonlar neler? Annie, Karthus, Lissandra.
  • Twisted Fate hangi şampiyonlara karşı seçilmemeli? Karthus, Brand, Malzahar.
  • Karthus’a karşı ne alınmalı? Ahri, Viktor, Ziggs.
  • Malzahar’a karşı ne alınmalı? Swain, Taliyah, Karthus.

Bu sorulardan yola çıkarak şampiyon havuzunda yer alması gereken şampiyonun hangisi olduğunu hemen öğrenebilirsin. Twisted Fate‘le aynı özelliklere sahip olan ve aynı zamanda ona karşı iyi bir seçim olan Karthus mutlaka şampiyon havuzunda yer almalıdır. Çünkü Karthus aynı zamanda Twisted Fate‘e karşı seçilebilecek Malzahar‘a karşı alınabilecek şampiyonlardan birisidir.

Bu bilgilerin her birisi oyun sürekliliğini geliştirmek için ihtiyacın olan bilgilerdir. Şampiyon havuzunu oluşturmak yine senin becerine ve oyun bilgine kalmış bir şeydir. Biraz araştırma, biraz pratik ve biraz güncel kalma ile şampiyon havuzunu oluşturabilir ve onu günden güne geliştirmeyi başarabilirsin.

League of Legends’ta dereceli oyunlarda başarılı olmak istiyorsan bu rehber sana yardımcı olacaktır. Şampiyon havuzun ne kadar etkiliyse bu oyunda bir o kadar iyi olabilirsin.

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.